Voeding

Wij voeren onze honden volgens “de regels van de natuur”. Onze honden krijgen rauw vlees, dit in een uitgebalanceerd NRV menu. Hieronder vindt u een uitgebreide uitleg over NRV, zodat u een beeld krijgt van de voedingswijze van onze honden.

VoedingVoeding

Rauwe Natuurlijke Voeding.
Hoewel tegenwoordig de meeste mensen brokken voeren, zijn er ook mensen die hun hond rauwe natuurlijke voeding geven. Met natuurlijke rauwe voeding wordt een dieet bedoeld die bestaat uit rauwe vleesbotten, spier- en orgaanvlees al dan niet aangevuld met groenten, rauwe eieren, biogarde en andere gezonde aanvullingen. In een zelf samengesteld dieet worden diverse diersoorten afgewisseld omdat elke diersoort en elk soort vlees weer een andere samenstelling heeft. Net als bij mensen is variatie voor honden ook heel belangrijk: zo zorg je er namelijk voor dat je uitgebalanceerd eet. Een hond hoeft niet elke dag compleet te eten: door te variëren in een tijdsbestek van ongeveer twee weken zorg je ervoor dat een hond alles binnen krijgt wat hij nodig heeft.

Rauwe voeding heeft een hoge verteerbaarheid en bevat voor een hond weinig overige stoffen waar de hond niets mee kan maar die wel door het lichaam moeten worden uitgescheiden. Honden die rauwe voeding krijgen hebben daarom ook minder ontlasting dan hun brokgevoerde soortgenoten. In brokken zit immers veel graan en overige stoffen waar een hond niets aan heeft. De ontlasting is hierdoor ook veel steviger en daardoor heb je bijvoorbeeld ook maar een kleine kans op anaalklierproblemen. Doordat de ontlasting harder is worden deze automatisch geleegd!

Honden zijn ook echte carnivoren, hun hele spijsverteringssysteem is aangepast aan het eten van rauwe voeding. Zo hebben ze maar een heel kort darmstelsel, bevat hun speeksel geen amylase (een koolhydraatsplitsend enzym kenmerkend voor herbivoren en omnivoren) en is hun gebit bedoeld om rauwe botten te eten. Vergelijk het gebit van de hond maar eens met die van een wolf: ze zijn vrijwel identiek en typisch voor een vleeseter. Honden die rauwe botten eten en grotere stukken vlees houden doorgaans hun gebit zelf ook prima schoon: het reinigt immers hun tanden en masseert hun tandvlees waardoor deze in een goede conditie blijft. Je hoeft niet bang te zijn dat de botten gaan splinteren zolang de botten maar niet gekookt, gebakken of op een andere manier verhit zijn.

Een hond op een rauw dieet een heel zuur maagzuur waardoor bacteriën worden gedood, honden zijn veel minder gevoelig voor bacteriën dan wij mensen. Omdat rauwe voeding o.a goede en niet doodgekookte vitaminen en mineralen bevat krijgen honden hierdoor ook een betere weerstand.

Natuurlijk is het wel belangrijk om jezelf eerst in te lezen op de materie, maar je hoeft er zeker geen raketgeleerde voor te zijn. Daarbij zijn er tegenwoordig ook vele sites over rauwe voeding en ook fora waar mensen aanwezig zijn die je kunnen helpen met een uitgebalanceerd menu.

Voor wie het zelf samenstellen niet zit zitten is KVV (kant en klaar versvlees) een goede 2e keuze. Dit zijn kant en klare gemalen maaltijden die wat weg hebben van gehakt. Als je ervoor kiest een KVV te geven probeer dan regelmatig wat stukken vleesbot en pens te geven: zo wordt een hond voorzien in zijn kauwbehoefte.

Rauwe voeding is buiten dat het heel gezond en natuurlijk is ook nog eens heel leuk en fijn voor een hond, ze zijn heerlijk voldaan na het eten van hun maaltijd en zitten zichtbaar beter in hun vel!